BERUBAHLAH DEMI JANTUNG LEBIH SIHAT!

MAKANAN YANG MEMBERIKAN ANDA KOLESTEROL BAIK

Terdapat dua jenis lemak tidak tepu yang dianggap sebagai lemak baik:​

• Lemak polyunsaturated (PUFA) kaya dengan Omega 3 dan 6 yang mengurangkan tahap kolesterol dan kolesterol LDL. Lemak-lemak ini boleh dijumpai dalam ikan salmon, tenggiri, tuna, sardin dan ikan bilis. Ia juga boleh dijumpai dalam minyak bunga matahari, minyak kacang soya, minyak jagung, bijirin chia dan kacang walnut.

• Lemak monosaturated (MUFA) mengurangkan tahap kolesterol LDL. Lemak-lemak ini boleh didapati dalam minyak zaitun, minyak canola, minyak kacang tanah, avokado, kacang gajus, macadamia dan badam.

Pengambilan lemak sihat adalah berdasarkan kesederhanaan. Pengambilan lemak baik berlebihan mengakibatkan pengambilan kalori berlebihan yang menyebabkan penambahan berat badan. Apabila memasak menggunakan minyak, pilihlah minyak masak yang tinggi dengan lemak tidak tepu dan rendah dengan lemak tidak tepu seperti minyak canola, zaitun, jagung atau kacang tanah.​

Kekacang dan bijirin adalah sumber lemak tidak tepu yang bagus. Segenggam kekacang dan bijirin setiap hari adalah bagus untuk kesihatan jantung dan pembuluh darah.

  • SUSU NESTLÉ OMEGA PLUS®

  • PEK UHT NESTLÉ OMEGA PLUS®

  • NESTLÉ OMEGA PLUS® SUSU DENGAN OAT

Anda juga mungkin berminat:

BERUBAHLAH
DEMI
JANTUNG A
LEBIH SIHAT!